37 Nijmeegse organisaties sluiten gezondheidscontract voor leefstijl

Niet roken, veel bewegen en veel groente en fruit eten. Werknemers, leerlingen en patiënten van 37 instellingen en bedrijven krijgen tips en adviezen voor een gezonde leefstijl. Ze ondertekenden maandagmiddag een lokaal preventieakkoord, een soort gezondheidscontract.

Een gezonde leefstijl gaat over een rookvrije omgeving, meer bewegen en gezond eten, en bewustwording van de risico’s van alcoholgebruik zijn de prioriteiten. Het uiteindelijke doel van het akkoord is de fysieke én mentale gezondheid van Nijmegenaren aanzienlijk te verbeteren.

Het gezamenlijke doel: gezonde inwoners in een gezonde stad. Daar trekken de initiatiefnemers  Radboudumc, gemeente Nijmegen en GGD Gelderland-Zuid zo’n 10 jaar voor uit.

Staatssecretaris Blokhuis was aanwezig

Nijmegen is de eerste stad die, in navolging van het Nationaal Preventieakkoord, een lokaal preventieakkoord sluit. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maandag in Nijmegen aanwezig bij de ondertekening, reageerde enthousiast: ,,Geweldig dat er een lokaal akkoord is met zoveel organisaties. Mooi om te zien dat er binnen Nijmegen een brede beweging bezig is om een gezonde keuze makkelijker te maken voor alle Nijmegenaren.”

Radboudumc, gemeente Nijmegen en GGD Gelderland-Zuid namen in 2017 al het initiatief tot de beweging ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen.’ Er komen in Nijmegen werkconferenties over vitaliteit, gezond eten, stoppen met roken, en er is een platform waar de organisaties en bedrijven initiatieven, kennis en onderzoeksresultaten met elkaar delen. Bovendien organiseren de organisaties jaarlijks de Week van de Vitaliteit.’

Wethouder Grete Visser: ,,We willen met elkaar dat er voor alle inwoners van jong tot oud doorlopend aandacht is voor gezondheid en gezond leven. Thuis, op de kinderopvang, op school, tijdens werk, in de zorg, in de wijk en de stad. Als we naar een gezondere maatschappij toe willen, dan hebben we elkaar echt nodig.”